



Centers for Disease Control and Prevention

2024 National Healthcare Safety Network Virtual Training WC4781

Monday, March 18, 2024

9:00 – 9:45am	Welcome, Annual Training Address, and Opening Remarks Andrea Benin, MD Toni Brown, MS, M Ed. Henrietta Smith, RN, MSN
9:55 am – 11:25 am <i>(90 minutes)</i>	Introducing NHSN's New Digital Quality Measures (Hypoglycemia, HT-CDI, HOB, RPS) Kristina Betz, MD PhD Raymund Dantes, MD MPH Nadine Shehab, PharmD, MPH Elizabeth Stutler, MPH CIC
11:40 pm - 12:10 pm (30 minutes)	CDC Updates on Hospital Antibiotic Stewardship Melinda Neuhauser, PharmD, MPH
12:15 pm- 12:45 pm (30 minutes)	Lunch
12:45 pm -1:45 pm (60 minutes)	AUR Module Reporting for the CMS Promoting Interoperability Program Amy Webb, MPH, CHES
1:45 pm – 2:20 pm (30 minutes)	NHSN Connectivity Initiative: Hospital Bed Capacity Project Beth Golshir, MPH Joey Sacht, MPH, CIC *This session is not a part of the CE calculation
2:20 pm – 2:25 pm	HE Wrap Up

Tuesday, March 19, 2024

9:00 – 9:15am	Welcome HE
9:25 am - 10:10 am	Common AUR Module Data Import Issues and Questions
(45 minutes)	Virgie S. Fields, MS, CPH, CIC
	Terence Robinson, MPH
10:25- 11:25 pm	AUR Module Data Quality Validation
(60 minutes)	Laura Blum, MPH
11:40 pm - 12:40	AR Option Standardized Resistant Infection Ratio (SRIR) and
pm <i>(60 minutes)</i>	Pathogen-specific Standardized Infection Ratio (pSIR)
	Virgie S. Fields, MS, CPH, CIC

Note: Welcome, Annual Training Address, and Opening Remarks, Welcome HE, Q&A OPC Back to Basics, NHSN Annual Training Speaker Panel Q&A (60 minutes), HE Wrap Up, Lunch and Breaks will not have CE offered.





Centers for Disease Control and Prevention

Hsiu Wu, MD

12:45 pm – 1:15 pm <i>(30 minutes)</i>	Lunch
1:15 pm – 1:45 pm <i>(30 minutes)</i>	AUR FAQ session Laura Blum, MPH Virgie S. Fields, MS, CPH, CIC Melinda Neuhauser, PharmD, MPH Terence Robinson, MPH Amy Webb, MPH, CHES Hsiu Wu, MD
2:00 pm-2:30 pm (30 minutes)	Embracing NHSN Analytics and the Power of Data for Action Maggie Dudeck, MPH
2:45 pm -3:30 pm (45 minutes)	Introducing the HAI Pathogen Dashboard, USP Analyses, and the Antibiotic Resistance and Patient Safety Portal Katie Brousseau, MPH Benjamin O'Connell, MPH
3:35 pm- 3:40 pm	HE Wrap Up

Wednesday, March 20, 2024

9:00 – 9:15 am	Welcome HE
9:25 am - 10:10 am	Trouble shooting SSI SIR - How to Examine Excluded Procedures
(45 minutes)	Jennifer Donnelly, MPH
10:25 am -11:10 am	Prep like a Pro! What to Expect from the 2022 HAI Rebaseline
(45 minutes)	Lindsey Weiner Lastinger, MPH
11:25 am- 12:10 pm	The 'Skinny' on LabID Event Reporting
(45 minutes)	Denise Leaptrot, MSA, SM/BSMT (ASCP), CIC
	Emily Witt, MPH
12:15 pm - 12:45 pm	Lunch
12:45 pm -1:30 pm	LabID Event Case Studies
(45 minutes)	Denise Leaptrot, MSA, SM/BSMT (ASCP), CIC
	Emily Witt, MPH
1:45 pm - 2:30 pm	Laying a Strong Foundation for NHSN Surveillance and Device-
(45 minutes)	associated Infections
	Marissa McMeen, MPH, MLS (ASCP), CIC, FAPIC
2:35 pm 2:40 pm	HE Wrap Up

Note: Welcome, Annual Training Address, and Opening Remarks, Welcome HE, Q&A OPC Back to Basics, NHSN Annual Training Speaker Panel Q&A (60 minutes), HE Wrap Up, Lunch and Breaks will not have CE offered.





Centers for Disease Control and Prevention

Thursday, March 21, 2023

9:00 – 9:15am	Welcome HE
9:25 am - 10:25 am	Primary BSI: The Best is Yet to Come
(60 minutes)	Dominique Godfrey, MPH, CPH, CIC
10:40 am - 11:40 am	Secondary BSI
(60 minutes)	LaTasha Boswell, BSN, MPH, CIC
11:45 am- 12:15 pm	Lunch
12:15 pm - 12:45 pm	Primary and Secondary BSI Case Study
(30 minutes)	BSI Team
,	LaTasha Boswell, BSN, MPH, CIC
	Dominique Godfrey, MPH, CPH, CIC
	Marissa McMeen, MPH, MLS (ASCP), CIC, FAPIC
	Amber Taylor, MPH, BSN, RN, a-IPC
	Infection Preventionist
1:00 pm- 2:30 pm	Pneumonia Events with Case Studies
(90 minutes)	Melissa Otis, BSN, RN
	Jennifer Watkins, MPH, BSN, RN, a-IPC
	Infection Preventionist
2:45pm- 3:30 pm	CAUTI Events
(45 minutes)	Amber Taylor, MPH, BSN, RN, a-IPC
	Infection Preventionist
3:35 pm-3:40 pm	HE Wrap Up

Friday, March 22, 2024

9:00 am – 9:15 am	Welcome HE
9:25am – 10:40am (<i>75 minutes</i>)	Ventilator Associated Events Jennifer Watkins, MPH, BSN, RN, a-IPC Infection Preventionist Emily Witt, MPH
10:55 am- 11:40 am (45 minutes)	Pediatric Ventilator Associated Events Jennifer Watkins, MPH, BSN, RN, a-IPC Infection Preventionist
11:45 am-12:15 pm 12:15 pm – 1:30pm (75 minutes)	Lunch Surgical Site Infection Event (SSI) Surveillance Denise Leaptrot, MSA, SM/BSMT(ASCP), CIC

Note: Welcome, Annual Training Address, and Opening Remarks, Welcome HE, Q&A OPC Back to Basics, NHSN Annual Training Speaker Panel Q&A (60 minutes), HE Wrap Up, Lunch and Breaks will not have CE offered.







1:45 pm -3:15 pm (90 minutes)

Surgical Site Infection Event (SSI) Case Studies

Rita Allen, RN, BSN, MPH, CIC

Denise Leaptrot, MSA, BSMT (ASCP), CIC

Melissa Otis, BSN, RN

3:30 pm - 4:00 pm	NHSN Annual Training Speaker Panel Q&A (60 minutes)
30 minutes	All Teams
4:00 pm - 4:05 pm	HE Wrap Up

Additional Training Videos Available for Viewing

Digital Quality Measures

NHSN Analysis for Digital Quality Measures (dQMs)
Derek Williams, PhD Data Analyst
Monica Schroeder, MPH, CPH Public Health Analyst

Patient Safety Component Analysis

Surgical Site Infection (SSI) Surveillance: Where to start?
Rita Allen, BSN, RN, CIC Nurse Infection Prevention Consultant

Antimicrobial Use and Resistance Module

AUR Module Value Set Resources
Amy Webb, MPH, CHES, Public Health Analyst
Laura Blum, MPH Public Health Analyst

Outpatient Procedure Component

Outpatient Procedure Component 101
Melissa Otis, BSN, RN Infection Preventionist
Irene Khan, MPH, Public Health Analyst/Epidemiologist

Immunization

Reporting annual influenza vaccination data on healthcare personnel Elizabeth Kalayil, MPH, Public Health Analyst

Note: Welcome, Annual Training Address, and Opening Remarks, Welcome HE, Q&A OPC Back to Basics, NHSN Annual Training Speaker Panel Q&A (60 minutes), HE Wrap Up, Lunch and Breaks will not have CE offered.





Centers for Disease Control and Prevention

Jolie Siegel, MPH Public Health Analyst/Health Educator

OBJECTIVES

- 1. Describe the surveillance methods for healthcare-associated events reported in the NHSN Patient Safety Component
- 2. Explain NHSN data analysis options for healthcare-associated infections reported in NHSN
- 3. Identify best practices for antibiotic use and resistance surveillance using NHSN
- 4. Describe the importance of interprofessional collaboration in healthcare-associated infection surveillance and reporting

ACCREDITATION STATEMENTS:



In support of improving patient care, The Centers for Disease Control and Prevention is jointly accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME), the Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE), and the American Nurses Credentialing Center (ANCC), to provide continuing education for the healthcare team.

CNE: The Centers for Disease Control and Prevention designates this activity for **20.75** nursing contact hours.

CEU: The Centers for Disease Control and Prevention is authorized by IACET to offer **2.2** CEU's for this program.

For Certified Public Health Professionals (CPH)

The Centers for Disease Control and Prevention is a pre-approved provider of Certified in Public Health (CPH) recertification credits and is authorized to offer **22** CPH recertification credits for this program.

DISCLOSURE: In compliance with continuing education requirements, all planners and presenters/moderators must disclose all financial relationships, in any amount, with ineligible companies during the previous 24 months as well as any use of unlabeled product(s) or products under investigational use.

CDC, our planners, and presenters/moderators wish to disclose they have no financial relationship(s) with ineligible companies whose primary business is producing, marketing, selling, reselling, or distributing healthcare products used by or on patients.

Note: Welcome, Annual Training Address, and Opening Remarks, Welcome HE, Q&A OPC Back to Basics, NHSN Annual Training Speaker Panel Q&A (60 minutes), HE Wrap Up, Lunch and Breaks will not have CE offered.





Centers for Disease Control and Prevention

Content will not include any discussion of the unlabeled use of a product or a product under investigational use.

CDC did not accept financial or in-kind support from ineligible companies for this continuing education activity.

Instructions for Obtaining Continuing Education (CE)

To receive continuing education (CE) for **2024 National Healthcare Safety Network Virtual Training - WC4781** please visit <u>CDC TRAIN</u> and search for the course in the Course Catalog using WC4781. Follow the steps below by **April 22**, **2024**.

- 1. Register for and complete the course.
- 2. Pass the post-assessment at 80%.
- 3. Complete the evaluation.
- 4. Visit Your Learning to access your certificates and transcript.

The registration code is

FEES: There are no fees for CE.

Note: Welcome, Annual Training Address, and Opening Remarks, Welcome HE, Q&A OPC Back to Basics, NHSN Annual Training Speaker Panel Q&A (60 minutes), HE Wrap Up, Lunch and Breaks will not have CE offered.